MFM Marie

Oldemor Ingeborg Marie var født på Øyufsplass, en liten husmannsplass under Steine i Øyestad. Øyufsplass kan vi se på et gammelt kart fra cirka 1800.

Marie utenfor huset sitt på Refsnes.

Foreldrene var Berte Marie Tellefsdatter og Anders Andersen. Marie hadde 4 søsken som vokste opp, og ei søster som bare blei halvannet år, og en bror som blei ett år gammel. Severin, Imma, Gunhild og Tellef Emil.

Du kan lese mer om broren  Severin, på egen side.

Svigerinner og svogere til Marie hadde koblinger. Se på bildet under for mer detaljer.

Klikk på bildet for stor og lesbar versjon

Lille nyttårsaften 1902 gifter Marie seg med Peder Joakim Jensen. Han er født på Refsnes, men bur nå på Heia ved Rykene. Forlovere er hans far Jens Pedersen og hennes bror Severin.

Peder og Marie

Født

3. mars 1882

Øyufsplass, Steine, Øyestad, Aust-Agder

Døpt

23. april 1882

Øyestad kirke, Øyestad, Aust-Agder

Konfirmert

11. oktober 1896

Øyestad, Aust-Agder

Gift

30. desember 1902

Øyestad, Aust-Agder

Død

12. januar 1979

Refsnes, Øyestad, Aust-Agder

Gravlagt

19. januar 1979

Øyestad kirke, Øyestad, Aust-

Dødsannonsa til Marie sto i Agderposten 15. januar 1979.

 

Navna til Marie

Oldemor hadde egentlig to fornavn; Ingeborg Marie. Hun var oppkalt etter hennes mormor, med samme navn. Mormor var igjen oppkalt etter si mormor Ingeborg. I tillegg var det fler med Ingeborg Marie, Ingeborg eller Marie hver for seg. Oldemor brukte bare Marie, som fornavn.

Etternavn, i vår forstand, hadde ikke Marie da hun blei født. Det var farsnavnet Andersdatter, siden farens fornavn var Anders. I den tida som kom, kunne hun like gjerne finnes registrert som Andersen, siden dameformen som slutter på -datter blir mindre brukt.

Da Marie gifta seg i 1902 med Peder Jensen, blei hun Marie Jensen. Men så kjøper de Refsnesplassen. Det er der Peder var født. Oldemor var dermed også kjent som Marie Refsnes.

Marie i bestestaua, med praktmøblene som mannen Peder lagde.

Gammel?

Da Marie var rundt 70 år fikk hun spørsmål om hun hadde lyst på ny kåpe. – Nei, e e så gammel, svarte Marie, og levde i nesten 27 år til.

Marie Jensen Refsnes og kua Meiros 1917

 

Ja til Norges sjølstendighet i 1905

Landskvindestemmeretsforeningen samla inn tusenvis av underskrifter fra kvinner som ville vise at de også ville ha sjølstendighet fra Sverige i 1905. Dette var åtte år før stemmerett for kvinner blei innført.  På sidene 3, 4 og 5 har bygdas kvinner satt sine navnetrekk. Dette er et utdrag av et pdf-dokument på 52 sider, rull ned til side fire for Maries underskrift.  Stortinget har lister for resten av fylket og landet forøvrig.

Marie har skrevet under sammen med mange andre kvinner fra bygda. Dette er fra side 4 i dokumentet.

Enke i 67 år

Mannen til Marie, Peder, døde allerede i 1912. Marie var bare 30 år gammel da hun blei enke med ansvar for 4 små barn og gjeld på bruket.

Marie ga seg ikke.

Svigerinna Celia Jensen

Familien fikk god hjelp av Celia, søster til Peder. Celia var i USA og sendte gode penger til svigerinna si. Celia sendte så mye at Marie tilbøy Celia bruket, men det var verken hennes intensjon eller vilje.

 

Marie hjalp til rundt omkring i glede og sorg.

Et av de siste bildene av Marie. Bildet er et lysbilde tatt av min far.

Trebalja til Marie

Trebalja til Marie

Her er det mer om trebalja til Marie. 
Trykk på bildet av balja så kan du lese historien om den og hvem som lagde balja.

 

Nersten kvinneforening

Nersten kvinneforening rundt 1915

Marie var naturligvis med i Nersten kvineforening. Se på egen side med navn på alle som er på bildet fra rundt 1915. De fleste hadde nære eller fjerne slektsskapsforhold, slik det gjerne er på en liten plass.

Koppeattest

Koppevaksinasjonsattesten til Marie.

Lille Ingeborg Marie Andersdatter var med til doktor Blich i Arendal 17. juni 1887. Der fikk femåringen et lite kutt i huden, og innpoda kukopper. Noen dager seinere; 24. juni, bar det til byen igjen. Denne gang for at doktoren kunne bevitne at hun hadde fått en mild infeksjon av kukopper ved såret. Dermed fikk hun attest på dette. Denne attesten og dr. Blich, kan du lese mer om på egen side.