Lenas slekt
Her er litt som kan finnes om slekta til Lena. Se på dette som eksempler på hva som kan finnes, – og ikke som ei komplett oversikt over slekta di. Her under følger endel om din farfar Jens Håland.
Grimstad Adressetidende inneholder også flere bursdagshilsener, som kan leses på Nasjonalbibliotekets fantastiske nedttsider.
Varierende navn
Navna vi finner i kildene staves mange ganger på litt forskjellige måter. Måten vi har etternavn på i dag, er ikke heilt likt måten som var i bruk tidligere. Vi har faste stavemåter og faste etternavn i dag. Slik var det altså ikke nødvendigvis før. Varianter som Håland og Haaland kan fungere om hverandre på samme person.
Anetre for farfar
Kilder
Ved å trykke på de fleste bildene, vil det åpne seg ei ny fane med nettsida som er brukt som kilde. Bilder fra Agderposten vil ikke åpnes på deres sider. Nettsider som er brukt:
- Nasjonalbiblioteket
- Digitalarkivet
- Norgeskart
- Agderposten (krever innlogging)
- Slektogdata.no (gravminnebase)
- Googlekart
Farfar: Jens
På Nasjonalbiblioteket nb.no kan du se enda fler aviser med bilder og omtaler for Jens Håland.
Skotta
Norges Bebyggelse Aust-Agder vestre del gir gode forusetninger for å leite videre. Da er det folketellingene på Digitalarkivet, som er midlet. Vi har fått endel opplysninger om familien til Jens Håland:
Jens Håland, født 8. september 1943
Søster: Synnøve Håland. født 11. november 1936
Bror: Karsten Håland, USA
Far: Henry Håland, født 1. november 1907
Mor: Thordis Roland, født 4. juni 1915 i Øyestad
Farfar: Jens Håland
Farmor: Berte Gurine
Morfar: Torbjørn Roland
Mormor: Tarjerd
Folketellinga for 1910 er den nyeste folketellinga som er tilgjengelig nå. Her kan vi finne familien som her bur på Skotta.
Farfars far: Henry
Henry er her yngst i en stor søskenflokk på ni. Farfar Jens er ført inn som Jens Haaland Olsen, og dermed er alle ført med etternavnet Olsen. Farmor har bare ett av navna her; Birte. Vi får videre fødselsdato til alle, og yrke på de eldste. Jens er gårdbruker, og eier gården sjøl. Han har altså egen gård, og er ikke underlagt en annen bonde, som husmannsplassene til en viss grad var. Henry har to brødre, som er hustømmermand den andre er dekksgutt på sjøen.
På gården, antagelig i samme hus som familien bur, er det også en liten familie til som holder til. Stian Aanonsen, fra Froland, er dagarbeider på cellulosefabrikk. Han har da arbeid på Rygene Tremassefabrikk. Sammen med hans kone Gusta, fra Landvig, og nyfødte sønn, bur også Stians gamle far, som forsørges av sin sønn.
Det er folketellinger fra 1910 (se over), 1900, 1891, 1875 (se over), 1865 og 1801.
Folketellinga fra 1875 gir oss et steg videre, bakover i generasjonene. Foreldrene til Jens er Ole Jensen og Tarjer, begge fra Landvig. Ole er født i 1804, og Tarjer er født i 1814.
Ole Jensen er her både gårdeier og skipsreder. Det var vanlig at bøndene eide parter i skip. Det var måten å finansiere skipsbygginga som skjedde i stort omfang i området, Også her er det andre som bur på gården, men som ikke arbeider på gården. En svenske som er «Skibstømmermand paa Værft» og en fra Kviteseid i Telemark, som er lærer på Birketveit skole.
Farfars farmor: Berte Gurine
Berte Gurine Kristiansdatter var født på Lindtveit 26. november 1866. Foreldrene var Kristian Hansen fra Nissedal og Oline Larsdatter fra Furre. Året før Berte Gurine blei født, budde foreldrene og broren, lille Hans på Refsnes. Det kan vi lese i folketellinga fra 1865.
Ti år seinere, i følge folketellinga 1875, holdt familien til på Fossum på Rykene. Faren Kristian var da sjømann. På plassen Fossum blei det bygd et hus i 1906, som blei brukt som direktørbolig for fabrikken på Rykene.
Berte Gurine blei gift med Jens Olsen Haaland.
Farfars mor: Tordis
Tordis var født 4. juni 1915 på Munkestø ved Røed i Øyestad.
11. juni var det dåp i Engene kirke. Faddere til Tordis var:
- enke Hanna Trondsen
- kone Berte Roland
- snekker Ingebregt Nilsen
- snekker Albregt Nilsen Røed
Foreldrene til Tordis var snekker Torbjørn Nilsen født 1883 og Tarjer Torine Knudsen født 1890. Da Tordis var født, var foreldrene gift.
Torbjørn Roland var født 17. september 1883 i Froland
Tarjer Torine Knudsen var født 26. mars 1890 i Dypvåg.
Torbjørn og Tarjer budde sammen med Tarjers foreldre på gården på Skogbråtsmyra i Dypvåg fra juli 1910. Torbjørn regnte de med oppholdt seg på Sårheim i Tinn kommune i Telemark da forlketellinga blei skrevet. I dag er er eiendommen Skogsbråtsmyra på 184 dekar. Adressen er Reinsfjellveien 442, 443 og 444 i Tvedestrand kommune.
Farfars mormor: Tarjer
Mor til Tordis var Tarjer Torine. Tarjer er et navn som vi kan finne skrevet på mange måter. Tarjer, Tarjar, Terjar, Targjerd, Tarjerd og så videre.
Dypvåg
Foreldrene til Tarjer kom ikke fra Dypvåg. I folketellinga fra 1891, se over, kan vi lese at mora Birgit var født i 1851 i Bygland. Faren Knut var født 1847 i Lille Tapdal. Lille Tapdal skal være Lille Topdal. Lille Topdal var egen kommune, utskilt fra Åmli i 1908. I 1922 blei navnet endra til Tovdal. Kommunen hadde 161 innbyggere da den blei slått sammen med Åmli kommune igjen i 1967.
Farfars morfar: Torbjørn
Torbjørn Roland var født på Oveland i Froland 17. september 1883. Dåpen var i Froland kirke 7. oktober. Foreldrene var Nils Olson Roland, født 1845 og Berte Marie Torbjørnsdatter, født 1853.
Oveland i Froland
Torbjørn vokste opp på Ovelandneset. Faren Nils var først gift i 1873 med enke Ingeborg Eilevsdatter. De fikk ei jente sammen; Hanna Madsine født i 1874. Ingeborg døde allerede i 1875.
Nils gifta seg så med Berte Marie Torbjørnsdatter i 1877. De flytta til Ovelandsneset og fikk seks barn. I søskenflokken til Torbjør, var det ei jente Ingeborg. Blant hennes etterkommere er Torgeir Oveland som hadde planteskole.
Etterkommere fra søskenflokken på Ovelandsneset har spredd seg i området, og kan også finnes i Norges Bebyggelse Aust-Agder østre del.
Farfars morfars far: Nils Roland
Nils kom fra Bjelland. I dag er det en del av Marnadal kommune i Vest-Agder. Etter nye kommuesammenslåinger i 2020 er det i Lindesnes kommune i Agder fylke.
Flyfotoet over viser Roland gård. Her er området der etternavnet Roland kommer fra. Trykk på det, det fungerer som et kart.
Nils var underoffiserselev i Kristiansand i 1865. De var 12 elever fra heile Sør-Norge.
Foreldrene til Nils var Ola Bentsen Roland og Herborg Olsdatter.
Nils Roland hadde naturligvis inntekter, formue og betalte skatt. Skattelistene blei publisert den gangen og.
Videre
Slektsforskning er gildt, spennende, lærerikt, innsiktsgivende, kjedelig, langsomt, pirkete, systematisk, givende, flott, og mye mer.
Leit videre, jeg kan hjelpe dere videre om dere vil.
Lykke til!!